Írásunkban 6 alapvető mosógép karbantartó tippet osztunk meg annak érdekében, hogy a mosógép elérje a matuzsálemi kort. (Legnagyobb sajnálatomra meg kell mondjam, a mostani gépek közül szinte egy sem végelgyengülésben fog kimúlni… De ez egy másik történet…)

 

Meddig él egy mosógép, azaz meddig él „Juliska”?
Elnézést minden Júliától, amiért „lejuliskázom” a mosógépet. Ez nem véletlen, hiszen anno, az automata mosógépek hőskorában az egyik leggyakoribb mosógépnév Juliska volt. Fiatalabb olvasóink biztosan nem emlékeznek erre, de bizony, a háztartási gépek szerelése közben gyakran tapasztalhattuk, hogy a kávédarálókat, „NDK” turmixokat, Hajdú bojlereket gyakran nevezték Gyurinak, Mariskának, Lajosnak, ki minek.

 

régi automata mosógép

 

Mielőtt rátérnék Juliska jóillatú pendelyére – illetve mosógépdobjára, kis, de vidám kitérő: legtöbbször, amikor robotgépet vagy kenyérsütőt javítok, szóba kerül Kern András és egy remek kabaréjelenet. A Halló belváros! NDK turmixgép nem csak humoros, hanem tűpontos bepillantást ad az akkori hazai viszonyokról.

 

Meddig él egy mosógép? Előzzük meg a bajt!

 

Mint a székesfehérvári és környékbeli háztartási gépek szerelője, jósolni nem tudok, de van pár biztos tipp, tanács a tarsolyomban, hogy minél tovább folytassa áldásos tevékenységét a mosógépünk. Mindenekelőtt fontos a megelőzés – mossunk jól!

 

mosógép program választás

Mosógép karbantartó tipp a ragyogó masináért és a jóillatú, patyolattiszta ruhákért

 

  1. Használjuk a mosógépet helyesen!

 

Megfelelő ruhatöltethez megfelelő programot!

Korábbi írásunkban szót ejtettünk arról, hogy nem a kemény víz, nem a vízkő és nem a mosógép tehet arról, ha bebüdösödik, és a frissen mosott ruhák is penetráns dohszagot árasztanak.

Nem mondom, hogy kívülről biflázzuk be a masinánk használati utasításait, de igenis legyünk tisztában azzal, hogy a „káposzta” és egyéb „hieroglifák”, azaz az egyes programok mögött milyen mosás rejlik. Ezeket ne csak elméletben, hanem a gyakorlatban is alkalmazzuk.

 

mosógép program jelek

 

  1. Ne tömjük agyon a gépet!

 

Ha a ruhanemű súlya meghaladja az előírtat, extrém terhelésnek tesszük ki, és nem lepődhetünk meg, ha a ruha nem lesz tiszta.

 

túlterhelt mosógép

Szegény, szegény túlterhelt mosógép…

 

  1. Jó minőségű mosószert és öblítőt vásároljunk

 

A gyenge minőségű mosószerek intelligens mosógépekben nem hatékonyak.

Napjaink „Juliskái” úgy mosnak, ahogyan anno az őseink: sulykolnak, azaz inkább mechanikusan tisztítanak: a dobban forgó ruhák az egymáshoz és a dob falához csapódásnak köszönhetik a tisztulást. Mindezt azonban óvatosan, hogy minél jobban kíméljék a ruhaneműket. Emiatt elképesztően megnőtt a mosószerek jelentősége.

A nagy hatékonyságú mosószerkoncentrátumok akkor működnek igazán hatékonyan, ha időt adunk nekik. A rövid program alatt nem tudják kellően kifejteni a hatásfokukat.

 

Jó minőségű mosószer

 

  1. Ne vigyük túlzásba a „szereket”!

 

A mai masinák rettentően érzékenyek a felhabzásra. Ha túltoljuk a tisztítószert, vagy rossz minőségű szereket alkalmazunk, nem csak a ruháink maradnak piszkosak – a hab ugyanis mint puha paplan ellensúlyozza a sulykoló hatást! –, hanem előbb-utóbb állandósul a székesfehérvári mosógépszerelő szakember telefonszáma a névjegyeink közt.

Az sem mellékes, hogy a túlzásba vitt anyagokat a berendezés nem tudja megfelelően kiöblíteni magából – felrakódik a gép belsejébe és hívhatjuk a mosógépjavító szakembert, mosógépet tisztítani.

 

  1. Tisztítsuk rendszeresen a szűrőt, mosó- öblítőszeradagolót

 

A mosógépszerelő mosógépjavítás, mosógéptisztítás közben szinte mindig talál pénzt, fültisztítópálcikát a szűrőben. Ezek és/vagy a ruhaszöszök példás egyetértésben tömítik el a szűrőt. A szűrődugulás aztán bezavar a mosógép működésébe, és nem tesz jót a szivattyúmotornak sem.

6. A mosógép gyomra sem vesz be mindent

 

Gyakori, hogy például cipőt mosunk olyan géppel, mely nem alkalmas erre. Sem a cipőnek, sem a berendezésnek nem tesz jót… Vásároljunk olyan masinát, melyen van  a cipőmosó program is.

 

cipőmosás mosógépben

 

7. Végezzünk időnként mosógép karbantartó tisztítómosást.

 

A mosógép helyes tisztítása is megér egy misét, illetve egy újabb bejegyzést háztartási gépszerelő blogunkba. Tehát: legközelebb…

Ha úgy tapasztalja, minden óvintézkedés ellenére sem lehet a mosógépet megregulázni és büdösen kerülnek ki a ruhák a gépből, keresse szervizünket! Itt ajánljuk a csatornakarbantartással foglalkozó székesfehérvári duguláselhárító kolléga elérhetőségét.

 

Szóljon hozzá!