Még mindig akad háztartás, ahova a jó öreg Hajdu EnergoLux, Energomat, Minimat javítása miatt hívnak. Ezért engedtessék meg blogbevezetőnek némi mosógépszerelői visszarévedés a múltba; ez amolyan nosztalgikus tisztelgés, és időutazás vissza, az első magyarországi automata mosógépek hőskorába.

 

Mint háztartásigép szerelő, mosógépszerelő szakember, számtalan fajtájú és korú mosógépet javítottam már Fejér megyében, Székesfehérváron és a környező települések háztartásaiban. Lehet, meglepő, de még mindig relatíve gyakori a használatban lévő, legendás, keverőtárcsás Hajdu mosógép, és Artu Detura hajazó hű társa, a centrifuga. Bizony a XXI. században sem kerül mindenhova automata mosógép. Szóval még sok Fejér megyei településen forog bőszen a tárcsa, ha másért nem, azért, hogy a háziasszonyok a malteros, olajos ruhákat ebben mossák elő.

Keverőtárcsás mosógép, centrifuga

Keverőtárcsás Hajdu mosógép, és Artu Detura hajazó hű társa, a centrifuga

A tárcsás mosógép vs. EnergoLux, Energomat, Minimat – no meg a 80-as évek

 

Élénken él emlékezetemben, hogy anno, a 80-as években szinte minden automata mosógépnek volt neve – általában ki tudja miért, Juliska. Viszonylag kevés család engedhette meg magának, hogy megvásárolja és lássuk be: akkoriban kevésbé voltak fogékonyak a népek az újdonságokra. Viszont ahova bekerült egy automata mosógép – zömmel Hajdu EnergoLux, Energomat, Minimat… –, ott gyorsan nagy népszerűségre tett szert, gyorsan családtaggá vált, „akinek” név is dukált.

 

Akkoriban hihetetlen előrelépést jelentett a háztartásokban az automaták megjelenése.

EnergoLux, Energomat, Minimat

A jó öreg “Juliskák” egyike

Szemben a tárcsás mosógépekkel és centrifugákkal (no meg a félautomata mosógépekkel), rengeteg időt kiváltottak, ráadásul kényelmessé és szárazzá vált a mosás.

 

Nem úszott a fürdőszoba, és azt az időt, amit a keverőtárcsás mosógép mellett kellett eltölteni, másra is lehetett használni. 🙂

 

Időmegtakarítás

Pató Pálné: “Ej, ráérünk…”

 

Ritkán hibásodtak meg (hol volt még a mai fogyasztói társadalomra szabott, alig pár évet kihúzó mosógéppark…), elnyűhetetlenek voltak, agyonverni sem lehetett „őket”. Utolsó leheletükig és még azon is túl – mostak, mostak, mostak. Ahol ez a fajta automata mosógép dolgozott, nem volt gyakori vendég a mosógépszerelő.

 

Viszont nem volt ajánlatos házilag szerelni, szemben a tárcsás masinával. Utóbbi javítását a házigazdák olykor kénytelenek voltak beiktatni hétvégi programként a húsleves, a rántott hús mögé, és pár Kőbányai Világos vagy hosszúlépés közé.

Kőbányai, Balatoni…

 

Az én korosztályom biztosan emlékszik… Frissítésül, íme, egy szívmelengető videó – retro automata mosógépreklám.

 

Juliska és az ő tánctehetsége – mekkorát ugrik helyből egy mosógép?

Milyen volt az első hazai megbízható automata mosógép? Szépen mosott, kis helyet foglalt, és legendás volt a helyből magasugrás, és “rongyrázás”  tekintetében. Gyakran verte szét a mettlachit – ha nem voltunk résen. Ezt viszont ki lehetett küszöbölni egy alátett gumiszőnyeggel. A lábai is ki-kitörtek olykor, de magyar termék lévén könnyebb volt akkoriban új Hajdu automatamosógép-lábhoz hozzájutni, mint banánhoz – köszönhetően hogy hazai termékként gyártották, remek alkatrész-utánpótlással.

 

 

Viszont hihetetlenül pazarolta a vizet és zabálta az áramot! Akkoriban gyér volt a közműcsatorna-hálózat, általában derítőbe folyt a szennyvíz – bizony, gyakran kellett szippantós-autót hívni.

Találtam egy remek cikket a régi és az új mosógépek víz- és áramfelhasználását illetően, a Tervezett elavulás legendája címmel. Érdemes elolvasni!

 

Mondanám, hogy a régi, keverőtárcsás mosógépek és centrifugák kora lejárt, de mint mosógépszerelő, bizony manapság is találkozom mosógépjavítás alkalmával ezekkel a masinákkal. Sőt, elvétve 40 éves, kisebb nyavalyákkal kínlódó (rozsda, kitört láb…) Hajdu automata mosógép javítás miatt is hívnak, de ezekkel sajnos alkatrész hiányában nem tudok mit kezdeni… Marad a rozsdatemető, illetve az elektromos hulladéklerakó.

 

1 hozzászólás

  1. […] “okosan”. A korszerű mosógépek egészen máshogyan működnek, mint a régi korok “Juliskái”, például az EnergoLux automata […]

Szóljon hozzá!