Több oka lehet annak, ha a mosógép (illetve a mosogatógép) nem ereszti le a vizet, nem szivattyúz. A leginkább előforduló ok a dugulás:

 

  • Eltömődhet mosógép elfolyótömlője.
  • A szennyvízlefolyó el van dugulva.
  • A mosógép szűrőjének elkoszolódása is lehet a magyarázat.
  • Előfordulhat, hogy a mosógép azért nem tudja a vizet kinyomni, mert a külső kivezetőszifon kosara van eltömődve. Ez zömmel annak köszönhető, hogy az elsődlegesen a bűzelzárás céljára, másodlagosan a szűrő funkcióját betöltő kis golyó (már ha van) és a haj, mosószer, öblítőmaradvány elzárja a kifolyó víz útját. Ilyenkor nincs más teendő, mint kitisztítani – már ha a „szakemberek” be nem falazták a külső szifont…

 

eldugult mosógép szűrő

Gusztustalan trutyi innen-onnan a mosógépből

 

A mosógép szivattyú hiba is jellemző. Az újabb gépek ilyen esetekben viszonylag pontosan, digitális kijelző hibakód formájában közlik a problémát, de az öregebb masinák is „méltatlankodnak”, általában kellemetlen hangjelzéssel, sípolással.

 

A mosógépben lévő víz leeresztése

Indítsunk a gépen egy szivattyúzás vagy centrifuga programot. Fontos! Ha rendellenes hangot hall, ne kísérletezzen, mert lehet, hogy egy beesett és elakadt tárgy miatt nagyobb kár keletkezik!

Fektessük a kifolyótömlőt a padlóra, amíg a fizika törvényei engedik, lavórba felfogva a vizet.

Ha ez nem segít, áramtalanítsuk a készüléket, és nézzünk körül a mosógépszűrő háza táján. Csak óvatosan, hiszen már a szűrőfedél csavarása közben ömlik a víz! Egyes gépek praktikus megoldást kínálnak az ilyen esetekre: a szűrőbetét mellett lévő vékony gumicsövön keresztül lehet megszabadulni a gépben rekedt víztől.

Mitől dugulhat el a mosógép?

Inkább mitől nem? Nem csak a székesfehérvári, hanem az összes mosógépszerelő szakember tudna erre számtalan érdekes példát mondani.

Lehet a készülék AEG, Ariston, Beko, Bosch, Candy, Electrolux, Fagor, Gorenje, Hausmeister, Hotpoint, Indesit, LG, Samsung, Samsung, Siemens, Whirlpool vagy Zanussi, ami eldugulhat, az el is dugul. Főleg, ha nem vagyunk elég körültekintőek.

Elektrolux, LG, AEG... mosógép szerviz

Elektrolux, LG, AEG… mosógép szerviz

 

Gyakori például a melltartó-merevítő okozta dugulás. Sőt! Ez a vékony kis fém nagyobb galibát is okozhat.

Munkásruha zsebben maradt csavar, szeg, fogpiszkáló…

Beesett zokni, más ruhanemű, fémpénz, gomb, függönycsipesz, hajcsat. Ezek akár a szivattyút is eltömhetik, tönkretehetik.

A túl sok mosószer használata, és/vagy az állandó, alacsony hőmérsékleten történő mosás, illetve a rövid mosóprogram következménye is lehet dugulás. Vegyük tudomásul, hogy a mosószerkapszuláknak és a pornak, de még a sima folyékony mosószernek is idő és megfelelő hőmérséklet kell az oldódáshoz. Márpedig – főleg a régebbi gépeknél a mosás tart a legrövidebb ideig, főleg egy rövid program esetében. És ha a szer nincs feloldódva, illetve sok, egy idő után a dob külső falára (elindítva a bűzösödést), és a csőbe is lerakódik.

 

 

Ha már annyira pocsékolni akarunk, készítsünk a gyereknek mosószeres vizet, hadd fújjon buborékokat. Ennek van némi haszna – jól szórakozunk, főleg ebben a kijárási korlátozásos időben. 🙂

 

A szennyvízvezeték dugulás is oka lehet annak, ha a mosógépből, mosogatógépből nem ürül ki a víz. Ilyen esetekben elővehetjük a házi duguláselhárítás jól, vagy kevésbé bevált praktikáit, de célszerűbb, ha megbízható székesfehérvári duguláselhárító szakember segítségét kérjük.

A legokosabb, amit először tehet, hogy megfigyeli, esetleg leírja a „tüneteket”, majd felhívja ügyfélszolgálatunkat, esetleg e-mailt ír. Minden esetben visszajelzünk, visszahívjuk!

 

 

Szóljon hozzá!