Mint székesfehérvári mosógépszerelő rögvest felhívom a figyelmet, hogy a mosógéptisztítás kivitelezésére sokakkal ellentétben a nem javaslom az ecetet. Nagyon nem. Az ezzel kapcsolatos meglátások olvashatóak az „ecetes és vízköves” cikkünkben.

A másik, amit mindenképpen szeretnék kiemelni: a mosógép élettartamának kitolása, a mosás hatékonyságának és a ruhák jó illatának megőrzése érdekében roppant fontos a megelőzés, azaz tartsuk karban a masinát, mossunk jól! Legyen iránymutató a mosógép és a “szerek” használati utasítása, a mosógépszerelő mosógéptisztítási és más jótanácsai.

Kövessük a mosószeren, öblítőn feltüntetett adagolási javaslatot, hiszen azt nem azért írták rá, hogy kitöltsék a címkén rendelkezésre álló teret. Tudom, a legtöbb szöveg brutálapró betűs, sasszeműeknek íródott. Ez érthető, hiszen rengeteg információt kötelesek a gyártók feltüntetni és ott van még az a fránya dizájn, hogy a mosószer, öblítőszer minél kelendőbb legyen… De egy jó szemüveg, nagyító vagy a telefon segítségével olvashatóvá lesz a termékfelhasználási útmutató, úgyhogy hajrá.

Hogyan tisztítsuk a mosógépet jól – mosógéptisztítás

  1. Számtalan hatásos mosógéptisztító szer közül választhatunk.

Léteznek megfizethető, hatékony szerek, melyek remekül beválnak a masina tisztításánál. Ezek többé-kevésbé hatásosak azok ellen a lerakódások ellen, melyek (főleg) az alacsony hőfokon történő mosás következtében letapadtak a dob külsején, az üstház belsejében, vezetékekben… Ki kell tapasztalni, melyek az igazán hatékonyak a mosógépben.

 

mosógépmosás

Mosógéptisztítás tűzzel-vassal? Szó sincs róla!

 

Hypó fertőtlenítésre jó, ecetet, vízkőoldót ne, sósavat pláne ne…
Trisót (nátrium-tripolifoszfát) lehet, de a felszíni természetes vizekbe jutva komoly algásodást (eutrofizáció ) idéz elő poszfáttartalma miatt. Persze megvonhatjuk a vállunkat, hogy ugyan, ez semmiség, de ha többmillióan ugyanezt teszik… Gondolkodjunk nagyban, és ügyeljünk a részletekre. Mosógépszerelőként (is) én is ezt teszem.

  1. A tisztítómosást soha ne üres dobbal végezzük!

Miért kell a tisztító, karbantartó mosáshoz ruhatöltet? Miért nem elég, ha a programot üresjárattal végezzük? Pofonegyszerű.

Ha üresen, ruha nélkül forog a gép, gyakorlatilag nem csinál semmit. Csak az alján lögyböli a vizet, ami nem jut fel a dob felső részéhez, így az érintetlen marad, a művelet pedig nagyrészt hatástalan.

Pakoljuk meg a mosógépet egy (nem öt, nem tíz!) adag olyan ruhával, mely kibírja a 90°C-t. Ez a hőfok fertőtleníti a berendezés belsejét, és optimális esetben kimossa a beletapadt mosószermaradványok jelentős részét.

  1. A tisztító mosás sem mindig tökéletes…

Azokból a gépekből, melyek évek óta alacsony hatásfokon, korrekt átmosás nélkül dolgoznak, nem tudjuk maradék nélkül eltüntetni a megszappanosodott, szó szerint belekövesedett szereket tisztítómosással. Itt mechanikusan kell a megoldást keresni.

 

Súrol, súról, súrol…

  1. Drum clean funkció

A legtöbb „intelligens” mosógépen megtalálható a kifejezetten tisztítómosás funkció. Használjuk ezt bátran!

  1. A nehezen hozzáférhető helyeknél…

Tisztítsuk meg kézzel a gumialkatrészeket, betöltőtartályokat, szűrőket. Főleg a szűrőket.

 

 Beko mosógépszűrő

Egyszerű mint a faék, mégis muszáj tisztítani.

 

Elektrolux mosógépszűrő

Jó, ha van felmosórongy a közelben.

 

Zanussi mosógépszűrő

A Zanussi szűrőtisztítása sem igényel mosógépszerelő szakembert.

Siemens mosógépkarbantartás

Siemens mosógépszűrő

 

  1. És egy megelőző tipp penészgomba, mosógépbűz ellen: mosás után minimum pár óráig szellőztessük az automata mosógépet. Hagyjuk nyitva a mosógépajtót és a mosószeradagoló betöltőrekeszét húzzuk kicsit ki, hogy a nedvesség elpárologhasson.

 

Ha a Maroshegy Háztartásigép-szerviz ajánlásai szerint történik a mosógép házilagos tisztítása, már sokat tettünk azért, hogy minél tovább topon tartsuk a gépet.

Ha minden odafigyelés ellenére mégis rendetlenkedik a gép, bízza a megoldást mosógépszerelő szaktudására.

Szóljon hozzá!