Sok háziasszony mérgelődik, amikor a mosógép ajtaját kinyitva büdös mosógép és dohos szag csapja meg az orrát. Még hogy finom aromás öblítőillat… Fityfenét! Beköltözött a borz(alom) a mosógépbe…  Miért van az, hogy hiába használunk drága, minőségi mosószert, fullextrás öblítőkoncentrátum, hiába mossuk át tisztítómosással időnként a gépet, mégis marad a bűzös mosógép, a nyálkás, penészes gumitömítések és az áporodott szagú, frissen mosott ruhák? Lehet, hogy valamit rosszul csinálunk…

 

Dohos szagú mosógép

Borz(alom) a mosógépben?

 

Az okok nagy része ugyanis nem a mosógépben, hanem a mosószerek, öblítők helytelen használatában és a rosszul megválasztott mosóprogramban keresendő. Hiába van intelligens mosógépünk, ha nem mosunk “okosan”. A korszerű mosógépek egészen máshogyan működnek, mint a régi korok “Juliskái”, például az EnergoLux automata mosógép.

Előzzük meg a mosógép bebüdösödését, mert így a mosógép tisztítás miatt nem szorulunk mosógépszerelőre.

 

A büdös mosógép, a 40°C-os rövid mosóprogram és a lerakódások

 

A jóillatú ruhák ellensége, viszont a bűzös mosógép kebelbarátja az alacsony hőfokon történő mosás, az előírtnál több mosószer, öblítő használata.

Általában 40°C-os, rövid mosóprogramokat választunk – mindig sietünk, ezek a programok gyorsan lefutnak –, időt spórolunk vele. Többen gondolják azt, hogy ezzel nem csak drága időt, hanem energiát is megtakarítanak.

Az igazság az, hogy ezzel hosszabb távon többet veszítünk, mint nyerünk. Az alacsony hőfokon történő mosás egyik következménye ugyanis az, hogy a mosószer-, öblítőmaradványok és különböző szappanos zsiradékok szépen lerakódnak a gépbe. Ez egy idő után olyan felrakódásokat produkál, mely közvetve, de markánsan megalapozza a mosógép és a mosott ruhák kellemetlen szagú enyészetaromáját.

Tudom ez nehezen hihető, hiszen ha a belenézünk a mosógépbe, a gép dobjának belső felületén ez nem látszik, hiszen szép, fényes, újszerű. Naná! A ruhák mosás közben lekotorják. Viszont a mosógépdob külseje, és maga a mosótér gyalázatosan tud kinézni (lásd fotók).

 

Ezek a lerakódások a mosógépek egyik közvetett bűzforrásai!

 

Bizony, közvetett, ugyanis ezzel a nyálkás-nedves, kellemes hőfokú közeggel tökéletes környezetet, remek táptalajt kínálunk egyes gombák, vírusok, baktériumok és a penészek* számára. Ezek az organizmusok azok, melyek „mellékhatásaként” büdös lesz a mosógépben.

Mosószer-, öblítőmaradványok és különböző szappanos zsiradékok…

Büdös mosógép

 

Ráadásul 40°C-on maximum azok a mikroorganizmusok adják vissza lelküket a teremtőnek, melyekbe amúgy is hálni járt csak… Nem véletlen, hogy a karbantartó, tisztító átmosás 90°C-os hőfokon javallott (a mosógéptisztítást egy későbbi cikkünkben vesézzük ki).

 

Vastag réteg mosószermaradvány.

Penészes mosógép.

Penészmennyország

*Megesz a penész – pár szó a penészről

A penész szinte legenyhébb következménye a rossz szagú mosógép, a gusztustalan nyálka és látvány. Egészségügyi következményei is lehetnek. Igaz, szinte lehetetlen a mosógépben burjánzó penésztől megbetegedni, de nem árt tudni, hogy a penészgomba fokozza az egészségügyi problémák kockázatát, és ha egyszer megvetette spóráit, nehéz véglegesen kiirtani.

Ez az organizmus legéletképesebb a páradús, langyos környezetben. Nekimegy szinte mindennek: fának, papírnak, textilnek. Ennél  jóval nagyobb probléma az, hogy az emberi egészségben is kárt tehetnek.

Amikor a penésztelepek már láthatóak, megjelenik a jellegzetes dohos, fülledt szag is. A penész megfelelő környezetben rendkívül gyorsan szaporodik. Szaporodása a levegőbe milliószámra került spórákkal történik – már 24-48 órán belül létrehozza az első spórákat, aztán folyamatosan termeli azokat.

A penész okozta tünetek– a teljesség igénye nélkül

  • torokkaparás, viszkető szem, fül, orr, száj,
  • felső és alsólégúti fertőzés,
  • bőrpír, kiütések,
  • fáradtság,
  • fulladás, légzési nehezítettség,
  • szívritmuszavar.

Bizonyos penésztoxinok veszélyes allergiás reakciót és krónikussá váló betegségeket is okozhatnak (szénanátha, asztma, tüdőmikózis…)

Hogyan védekezzünk a penész ellen?

Száraz környezettel. Ez nem csak a büdös mosogatógépre, hanem az egész lakásra vonatkozik! Hagyjuk nyitva a mosógép ajtaját, ne toljuk vissza az adagolót, míg ki nem száradt a masina. Csepegő csapnak, szivárgó csőtörésnek helye nincs a lakásban! Javíttassuk meg a vízvezetéket, szennyvízvezetéket, szigeteltessük a falakat, biztosítsunk folyamatos szellőzést.

Legjobb a hipós lemosás és egyéb kereskedelemben kapható penészeltávolításra szolgáló szer.

Ha szeretnének konkrét tippeket, tanácsokat arra, hogyan vehetjük elejét a masina befülledésének, illetve hogyan szüntethetjük meg a mosógép kellemetlen szagát, megtudhatják: hamarosan írunk róla.

Elöljáróban annyit: népszerű hiedelem, hogy a mosógépet ecettel lehet a leghatékonyabban, legolcsóbban, legegyszerűbb és persze környezetkímélően tisztítani. Valóban van némi hatása annak, ha ecettel megjáratjuk a mosógépet, de ez vajmi kevés…

Az ecet sok mindenre jó, de fertőtlenítésre és a mosógép tartós szagtalanítására nem… Illetve arra sem. Tudom, sokan meglepődnek ezen, de tény, hogy az információ hiteles forrásra és saját tapasztalatra épül.

 

Szép napot, tiszta és jóillatú ruhákat kíván a székesfehérvári Maroshegy Háztartásigép-szerviz csapata! Ne feledjék! Székesfehérvár és 20 km-es körzete: elromlott háztartási gépek javítása!

A telefonos megkeresésekre tudunk leggyorsabban reagálni: +36 20 343 1064

Szóljon hozzá!