A mosógép, mosogatógép atyaúristenei, azaz a vezérlőpanelek hosszú ideig tartó tündöklése, majd bukása több tényezőtől függhet. A háztartási gépek működőképessége ezen a pár négyzetcentiméternyi helyen, és a rajta elhelyezett ezerféle „mütyürön” is múlik. Ez ugyanis az agy, a koordinátor, az összekötő.

 

mosógép, mosogatógép, szárítógép vezérlőpanel

Egy vezérlőpanel a sok közül

Vezérlőpanel javítás vs. csere

Számtalan oka lehet annak, hogy az elektronika elveszíti az uralmat a mosógép, szárítógép, mosogatógép felett. Ha szerencsénk van, a mosógép, mosogatógép, szárítógép vezérlőpanel javítható, ugyanis a vezérlő panel javítás ára még mindig nagyságrendekkel kevesebbe kerül, mint egy új gyári vezérlőpanel. Utóbbiak ára számszerűleg közel a masina ellenértékének felét is kitehetik… Előfordul, hogy a vezérlőpanel javíthatatlan, ilyen esetekben megoldás lehet az új panel (vagy új háztartási gép) beszerzése.

Eletrolux elektronikai panel

Eletrolux elektronikai panel

Amikor tűt keresünk a szénakazalban…

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a régebbi gépekhez való panelcsere miatt alaposan fel kell túrni a netet, és/vagy felhasználni a szakmai kapcsolatrendszert.

Ennek okai pofonegyszerűek:

megszűnik/nincs utángyártott panel,

nehéz beazonosítani,

nagy szerencse olyan panelt találni egy már elavultnak számító mosogatógéppel, mosógéppel, szárítógéppel, mely kompatibilis a berendezéssel.

A tápegységeket többnyire lehet javítani, de ezen felül maximum szoftvert lehet bele tölteni, már ha szoftverhibás.

Szóval a legújabb gépek esetében (és ugye mindig van új gép a nap alatt…) kiváló nyomozóvénával és végtelen türelemmel kell rendelkezni, hogy megtaláljuk a panel javításához vezető utat, leírást, útmutatót. Még abban az esetben is, ha háztartási gép szerelő szakember végzi a vezérlőpanel javítást.

Elektrolux vezérlőpanel

Elektrolux vezérlőpanel

Miért veszítheti el az elektronikai berendezés a fejét?

Mi teheti tönkre ezt a fontos alkatrészt? Az elektronika, ajtózár, fűtőszál, mágnesszelep meghibásodása, de még a folyamatos hálózati terhelés is tönkreteheti az elektronikai panelt.

Minden olyan háztartási gépben, legyen az mosógép, mosogatógép, melyben nem a hagyományos mechanikus kapcsolóval szakítjuk meg az áramkört, automatika működik. Célszerű beiktatni egy kapcsolható konnektort, és ne csak magát a szárítógépet, mosogatógépet, mosógépet, egyéb háztartási eszközt, hanem ezt a forrást is zárjuk le, azaz iktassuk ki az áramkörből – kapcsoljuk ki.

Ennek két előnye is van:

  1. Amikor nincs terhelés a hálózaton, a hálózati feszültség elég magasra fel tud szökni, ami egy idő után a panel meghibásodását okozhatja. A folyamatos feszültség alatt lévő paneleken a tápegység kondenzátorok egy idő után úgymond kiszáradnak, és ez is a panel zárlatához, meghibásodásához, élettartamának lerövidüléséhez vezet.
  1. Nyári időszakban záporok, zivatarok alkalmával a villámok mellékhatásaként kivédheti a hirtelen, kisebb feszültségmegnövekedést, feszültséglökéseket, melyek hazavághatják az elektronikát. Sajnos a nagyobbak ellen ez sem véd. Ezért ajánlott vihar idején kihúzni a konnektorból a villásdugót.
Whirpool vezérlőpanel

Whirpool vezérlőpanel

Áramszünet, vihar miatti kártérítés – biztosító

Jó, ha tudjuk, váratlan áramszünet sem használ a vezérlőpanelnek. Nem csak a vihar, hanem váratlan áramszünet miatti feszültségingadozás is meghibásodáshoz vezethet. Ha kárt okozott az áramszünet, a biztosítónál kártérítés is igényelhető. Persze ennek is megvannak a kitételei, de jó, ha észben tartjuk.

 

áramkimaradás, villámcsapás, viharkár

Áramszünet, vihar miatti kártérítés – biztosító

Kárbejelentéshez számlát, igazolást  fényképes dokumentációt készítünk

Bár egyes biztosító azt mondja: “A lakásbiztosítások biztosítási eseményei között szerepel több árammal kapcsolatos esemény is. Az egyik a fagyasztott élelmiszerek, előre be nem jelentett, legalább nyolc órás áramszünet miatti megromlására, a másik pedig a villámcsapás és annak másodlagos hatása miatti túlfeszültségre, illetve az ezek miatt elektromos berendezésekben keletkezett károkra vonatkozik. A mostani esetekben – bármennyire is megértjük és szeretnénk – a szabályzat értelmében nem tudunk kártérítést nyújtani.”

Viszont más biztosítók a villámcsapás miatt másodlagos károkra is fizet. Ígéretük szerint a benyújtott kártérítési igényeket minden esetben egyedileg kivizsgálják. Érdemes elővenni a lakásbiztosításunkat, és/vagy rákérdezni a biztosító cégnél erről.

Fontos! Az előre meghirdetett áramszünet miatt meghibásodott berendezések javítását nem térítik!

Keresse fel székesfehérvári mosó-, mosogatógépjavító, szárítógép- és egyéb háztartásigép javításra szakosodott szervizünket. Ha beigazolódik, hogy a berendezés, a vezérlőpanel villámcsapás, viharkár okozta áramkimaradás, feszültségingadozás miatt szorult szerelésre, vagy éppen javíthatatlan lett, erről számlát, igazolást állítunk ki, és fényképes dokumentációt is készítünk igény esetén a kárbejelentéshez.

Szóljon hozzá!