Régóta nem lepődőm meg azon, hogy a legtöbb háztartásban, ahova meghibásodott mosógép miatt hívnak, mindig szóba kerülnek bizonyos legendák: az ecet penész ellen, mint bevált mosógéptisztító, gombaölő és fertőtlenítő szer, illetve a vízkő, mint a mosógép ősi ellensége.

 

penész a mosógépben

Az a szép zöld… penésztelep…

Ecet, vízkő – mosógéplegendák

Népszerű hiedelem, hogy mosógépet tisztítani, fertőtleníteni ecettel a leghatékonyabb, legolcsóbb, legegyszerűbb és maximálisan környezettudatos hozzáállás. Valóban van némi hatása annak, ha ecettel megjáratjuk a mosógépet, de vajmi kevés ahhoz képest, mint amit mi elvárnánk egy ecetes mosógéptisztítás után.

 

Ecet penész ellen?

 

Az ecet tényleg megöli a penészgombákat és egyéb mikroorganizmusokat?
Talán soha nem volt még ennyire népszerű az ecet. A fáma szerint mindenre jó… Pedig nem. Ráadásul klórtartalmú vegyületekkel elegyedve mérgező hatású klórgáz keletkezik!

 

mosógépbe ecet penész ellen

 

Biztosan sok olvasót fogok most meglepni és elkeseríteni, illetve savanyítani, hogy stílusos legyek.

Az ecet fertőtlenítő, gomba- és vírusölő hatása nem bizonyított, és hatásmechanizmusa sem ismert. Punktum. Ezt nem csak, mint háztartásigép szerelő állítom.

„Az ecettel való „fertőtlenítés” abból az okból kifolyólag nem biztonságos, hogy hatásossága nem bizonyított, hatásspektruma nem ismert pontosan. (…) Az ecet felhasználása takarításhoz (de nem fertőtlenítéshez!) megfelelő lehet, tisztító, vízkőoldó hatása közismert.”

Az információ a Budapest Főváros Kormányhivatalának Népegészségügyi Főosztályától származik, a forrás pedig a nosaltyn található.

Mint székesfehérvári mosógép szerelő hadd javasoljak valamit: felejtsük el az ecetet, nem mosógépkarbantartásra való! Véleményem szerint egyes salátákhoz, savanyúsághoz nagyon passzol, a felségem esküszik rá ablaktisztítóként, és tényleg kiváló vízkőoldó. Ennyi, hirtelen nem jut eszembe más.

 

Ecet mosógépbe nem való

Ecet mosógépbe nem való

Vízkő vs. mosógép?

 

Sokan vélekednek tévesen úgy, hogy a nyomorult mosógép nyakig áll a vízkőben, ezért mos foltosan, és büdösödik be a mosógép belseje. Hát nem. (A bűzös mosógép okáról korábbi írásunkban olvashattak.)

A vízkővel elbánni nem egyszerű, de nem közellenség, és bizony a mosógép vízkövesedése még ott sem jellemző, ahol a víz kőkemény. A mosógépek nem vízkővel, hanem általában mosószermaradványokkal és zsírral vannak tele. Ez pedig azért van, mert nem tudunk mosni… Többnyire 40°C-os fokos programot használunk, nem tartjuk be az előírt mosó- és öblítőszeradagot és több ruhát pakolunk a gépbe, mint a javasolt.

 

Mosószermaradvány mosógépben

Elzsírosodott, felrakódott mosószermaradvány a mosógépben

 

Higgyük el, vízkő csak hírmondóként fordulhat elő a mosógépben, így az ecet használata elveszíti létjogosultságát. Sőt! Ez még csak a jéghegy csúcsa!

 

Ecettel vagy ecettelenül?

 

Még miért ne ecettel? Van egyéb érv is az ecet ellen. A tisztítómosás célja, hogy a gépben lerakódott mosószer- és öblítőmaradványokat eltávolítsuk, hiszen ez lehet az egyik oka a masina bűzének, és a belőle kikerülő, tökéletlenül mosott ruhák áporodott szagának.

Márpedig ennek eltüntetésére alkalmatlan az ecet, ugyanis az ecet nem oldja a zsírt és a mosószermaradványt. Az ecet ugyanis sav, a mosószerek pedig lúgosak. Hab a tortán: ha a lúgot a savval összeöntjük, abból só lesz, így nem tisztítjuk, hanem inkább konzerváljuk a trutyit.

Az ecet penész ellen mosógépbe annyit ér a történetben, mint a nesze semmi, fogd meg jól – sőt! Lehet, hogy erős aromája okán a berohadt és szagló mosószeriszap szagát egy ideig felülírja, de…

Mosógépszerelő tapasztalataim alapján az ecet a mosógép bizonyos alkatrészeire kimondottan károsan hat. Egyes fém és gumi mosógépalkatrészek kifejezetten rühellik az ecetet…

 

Hogyan tisztítsuk pöpecül a mosógépet?

 

Hamarosan kivesézzük. Addig is hétköznap szívesen adok tanácsokat telefonon és e-mailen keresztül bármilyen háztartási gépet illetően akkor is, ha perpillanat nincsen szüksége mosógépszerelő szakemberre.

Keresse elérhetőségein a Maroshegy Háztartásigép-szerviz szakemberét!

A leggyorsabban érhet el: +36 20 343 1064

Szóljon hozzá!